С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

четвъртък, 27 март 2014 г.

Упражнения за справяне с болки в кръста

Правилните физически упражнения със сигурност помагат срещу болки в гърба и кръста. Все пак мускулите са за това - да поддържат и подпомагат костната система - кости и стави.
Когато мускулите са слаби или недостатъчно поддържани, цялото физическо изпитание се пада на ставите и костите, а оттам и възникват болки и заболявания.

Тук препечатвам съветите на Фрамар.бг за упражнения срещу болки в долната част на гърба. Някои от тях не съм ги правила и не мога да кажа с точност как се чувства човек след тях.

Трябва много да се внимава с вида на физическата активност при заболяване в областта на кръста. Не че това не важи за всяко заболяване, но за радикулитните заболявания е по-трудно да се определи кое помага и кое пречи.

-----------------------------------------------------------

След натоварване или продължително заседяване на едно място, дори и на много удобен стол, гърбът започва да ни боли. Най-подходящите упражнения в такива случаи са тези за разтягане (стречинг). Едва след тях ще започнете да се чувствате удобно и ще може да работите продуктивно. Не всеки има възможност да ходи на спортни тренировки 3 пъти седмично, но това не е необходимо, защото всеки може да прави редовно тези 4 упражнения, които ще ви помогнат да се отървете от болките в долната част на гърба.
1. Легнете по гръб на пода и се сгънете коленете си. Краката ви трябва да са стъпили на пода напълно близо до таза. Отпуснете лявото коляно настрани и надолу, сякаш се опитвате да го допрете до пода. Върнете крака в изходна позиция. Направете 3 серии от 8 повторения и преминете на десния крак. По време на това упражнение се разтяга вътрешната част на бедрата. Това премахва напрежението от мускулите, включително и в долната част на гърба.
2. Легнете по гръб със свити колене и крака, стъпили на пода. Доближете едното коляно към гърдите си, а когато го връщате в първоначална позиция, опишете с него полукръг. Направете 3 серии от 8 повторения и извършете същото с другия крак. Упражнението е за външната част на бедрата и премахва напрежението от ставите на краката и долната част на гръбнака.
3. Седнете, доближете стъпалата си едно до друго и ги дръпнете по-близо до таза, държейки ги с ръце. Доближите брадичката до гърдите си, наведете чело към краката и задръжте 8 секунди. В това положение ще почувствате разтягането в долната част на гръбначния стълб.
4. Седнете с изправени и прибрани един до друг крака. Ако е възможно, хванете с ръце пръстите на краката (или глезените) и внимателно наведете глава към коленете. В същото време не бива да сгъвате коленете си, за да разтегнете задната част на бедрата. Задръжте 8 секунди. После ще почувствате отпускане натазобедрените стави и гърба.


източник Framar.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...