С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

вторник, 8 февруари 2011 г.

Шиша - някои египтяни казват: "Халал е"



Ассаламу алейум уа рахматуллах уа баракатух

Аз също ще попитам: „Наистина ли е халал?”

Тези дни видях пушещи шиша (наргиле)  и престанах да мисля по въпроса – винаги изглежда като обикновено пушене и тогава много хора казват – халал е и не е като пушенето? Четете...

Няма съмнение, че пушенето е най-лошата отрова, която хората поглъщат доброволно, без да се замислят за болести и вреди... В своя доклад за 2008 г. Световната Здравна Организация посочва, че тютюнопушенето убива 4-5 милиона човека годишно, т.е. долу горе всеки ден умират 14 000...

Тютюнът – познат като жираак (подобно на тютюна) и му’ассала (лек, ароматен тютюн) – пушени в шиша, не се различават от обикновените цигари, завити в хартия; в същност те съдържат много вредни съставки, които не се съдържат в цигарите.

В уеб-сайта на Bahrain Anti-Smoking Society се казва:



Състав на шиша: 

Компонентите не са по-различни от съставките на една тютюнева цигара, която съдържа повече 4 хиляди отровни съставки, най-мощни от тях са никотин, въглероден окис, катран, тежки метали, радиоактивни съставки, канцерогенни вещества, инсектициди и много други. 

Някои тютюневи компании твърдят, че 
повечето или всички катрани са премахнати от тютюна за наргиле. Броят на ароматизиращите съставки, чиито състав е неизвестен, са също добавени в шиша-тютюна, но не знаем степента на техния вреден ефект. Това, което се говори за пушенето на наргиле (шиша) с жираак или му’ассал, че е безопасно, не е вярно. Четиригодишно изследване в Кралство Саудитска Арабия доказва, че му’ассал в същност е чист тютюн с голямо количество ароматизатори и оцветители, смесени произволно, без да се отдава внимание на медико-санитарните правила, показва, че това води до различни заболявания и рак.

Жизаак съдържа 15% тютюн, смесен с мед, плодове и химични добавки, приготвени и ферментирали.

Някои наивни хора смятат, че консумацията на растението чрез наргиле, че позволена (Халал), тъй като дима минава през водата в наргилето. Но това е далеч от истината. Експертите казват:

1.
Изпушването на едно наргиле е равно на пушенето на не по-малко от 10 цигари.

2.
Частичното изгаряне на му’ассал увеличава токсичните съставки в наргилето.

3.
Употребата на наргиле от много хора увеличава опасността от предаване на болести между тях.


4.
Водата не филтрира, не премахва канцерогенните съставки на тютюна за наргиле. 

В уеб-сайта на Bahrain Anti-Smoking Society се казва:


Много хора вярват, че пушенето на шиша е много по-безопасно от пушенето на цигари, защото дима минава през водата на тръбата на наргилето, като това премахва вредните съставки от дима, а оттам се намалява вредата.  Погрешността на това е доказана от много анализи на дима, който излиза от устата на пушещия – анализите показват, че той съдържа същите вредни и канцерогенни съставки, както при цигарения дим. Изследванията доказват също и следното  за пиушенето на шиша: 

1. Причинява пристрастяване


2. Води до намаляване на функцията на белите дробове и хроничен енфизем и бронхит – човек не може да изпълнява редица физически движения.


3. Води до рак на  белите дробове, устата, хранопровода и стомаха.


4. Води до високи концентрации на въглеродния окис в кръвта.


5. Води до намаляване на фертилността при мъжете и жените.


6. Допринася за увеличаването на броя на белодробно болните сред шиша потребителите.


7. При жените, които пушат шиша по време на бременност, е установена по-малката големина на плода при раждането,  води до респираторни проблеми на плода за в бъдеще, както и увеличава възможността за внезапната смърт при новородените.


8. Димът води до удебеляване на гласа, прави го дрезгав, често има възпаляване на очите, изсушава кожата и води до появата на бръчки дори в ранна възраст.


9.  В същност този концентриран силен дим е основен фактор за замърсения въздух в домовете в близост до кафенета, където се пуши шиша.  


Оттук и използуването на тютюн, чрез пушене на наргиле (шиша) е категорично забранено 

Шейх Мухаммад ибн Ибрахим, Аллах да се смили над него, е запитан за разликата между обикновеното пушене, завитите цигари и пушенето на жираак в шиша и пр.
Шейхт е отговорил, започвайки с това, че пушенето е Харам, след това е продължил:
„...няма разлика между това дали се пуши обикновена цигара или по друг начин, като с тази отвратителна шиша, или с друго средство за пушене, както и независимо дали тютюна се пуши чист или смесен с други съставки, като жираак. Това е все още примесено зло. Името не променя фактите; ако нещо Харам, е смесено с друго – пак си остава Харам. В хадис се казва: „В края на времето ще има хора, които пият алкохол и ще го наричат с друго име”.

(
Предаден от Ахмад; класифициран като сахих от ал-Албани в al-Saheehah, 414) 

Фатуа от Шейх Мухаммад ибн Ибрахим (12/90) 

Учените от Постоянния Комитет (Standing Committee) са постановили: 

Шиша, наргилето и пушенето, са вредни действия и са Харам, защото вредят на тялото на човек, повреждат здравето му. Аллах Всемогъщия казва, описваки нашия Пророк Мухаммад с.а.с.:
Той им повелява одобряваното (At‑Tayyibaat) и ги въздържа от порицаваното (Al‑Khabaa’ith), и им разрешава благините, и им възбранява скверностите. И снема бремето и оковите, които са на тях. Които повярват в него и го почитат, и го подкрепят, и следват Светлината, низпослана с него, тези са сполучилите.”
 [aл-A‘рaaф 7:157]

Така че не е позволено да се употребяват тези неща, нито да се продават или произвеждат.


Shaykh ‘Abd al-‘Azeez ibn ‘Abd-Allah Aal al-Shaykh;
Shaykh ‘Abd-Allah ibn Ghadyaan;
Shaykh Saalih al-Fawzaan;
Shaykh Bakr Abu Zayd 

Fataawa al-Lajnah al-Daa’imah, 26/351

Адаптирано от IslamQA

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...