С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

сряда, 9 февруари 2011 г.

Самбусак


Прекрасните снимки са от кухнята на Розалия Сашева.
Между другото, руснаците наричат самбусак-а пирожки.
Обикновено се правят в триъгълна или формата на полумесеци, пълнежите им са различни и предполагат прояви на въображение при приготвянето.
На най-горните снимки се вижда един вид пълнеж - задушени картофи и моркови, пресен лук. 
Пълнеж може да се направи от кайма - едро накълцана, подправена.
Друг вид пълнеж - сирене и яйце. Виждала съм рецепти за пълнене с хумус.

Корите - в арабските страни, ако домакинята не си приготви сама, се продават готови нарязани кори за самбусак. Тук могат да се купят кори за баница, но не трябва да са много тънки. Виждате от снимките, че трябва да се нарежат по дължина на по около 5 см. 
Самбусак може да се приготви във формата на полумесец, обикновено ако се прави с домашно тесто - тогава се изрязват кръгове с диаметър от около 8 см, слага се пълнеж и се затваря.


Приготвените пирожки се пържат в загрята мазнина.
Готвачи казват, че могат да се намажат с яйце и да се подредят в тавичка, запичат се за около 35 минути на 160-180 градуса или до бледо златист цвят.

Корите в домашна обстановка се приготвят доста лесно - от брашно, малко мазнина, сол и топла вода.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...