С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

сряда, 9 февруари 2011 г.

Кафето


В последно време, а и в миналото, историите за това колко е полезно кафето, винаги са били противоречиви.
Почти всеки месец в медиите излиза по едно ново проучване, като всяко предходно противоречи на следващото.

-     Големите дози кофеин нарушават баланса на киселините в организма на човека, в следствие на което зъбите стават крехки и се разрушават.
-       Кофеинът в малки дози оказва тонизиращо действие, но в големи дози действа потискащо.
-       Най-накрая учените ни зарадваха: Кафето не е вредно! Точно обратното: постъпват нови и нови данни за изключителната полза от тази напитка.
-      Резултатът от последните изследвания на учените в Университетска болница в Цюрих свидетелстват за това, че кофеинът, който се съдържа в кафето и чая, е причина за рязко повишаване на артериалното налягане.
-       Според новите проучвания бременните жени, които консумират повече от 6 чашки кафе на ден, могат да родят по-дребни бебета от тези, коио поемат по-малко кофеин.
-       Когато става въпрос за сериозен проблем с ритъма на сърцето, не обвинявайте кафето.
-       Почивките за кафе по време на обяд са най-добрия начин за борба с диабета, показва ново изследване.
-       Лечението на скалпа с помощта на продукти, съдържащи кофеин, е в състояние да предотврати оплешивяването, толкова болезнено приемано от много мъже. До такъв извод са стигнали немско учени в резултат на едно изследване, пише Neboley.com
-       Учените открили необикновено свойство на напитката – „кафеена хипноза”.
-       Умерената ежедневна употреба на кафе помага за запазване еластичността на кръвоносните съдове в напреднала въраст.
-     Австралийски изследователи търдят, че пиенето на кафе с прибавен екстракт от маслиновите листа може да помогне в борбата със затлъстяването и свързаните с него проблеми.
-       ..... И ПОСЛЕДНО (30.01.2011г) Нивото на олово, съдъжащо се във водата на кафемашиите превишавало десетократно допустимото количество.
-      
За мюсюлманите е много важно дали кафето е харам или не?
Това през годините е било много спорно. Но последно от Саудитска Арабия казват кафето не е харам, стига то да е обработено по определен начин. За какво става въпрос?
През последните години настъпиха много промени в отглеждането и обработката на кафе. От няколко години Саудитска Арабия се опитва да върне статута на първото кафе – „Мока” отново на арабския пазар и в останалите мюсюлмански държави, като подкрепя в това родината му  Йемен.
Малко история на кафето:
За родина на кафето се смята Етиопия, като там и до днес се среща като диворастящо растение. Първите и по-обстойни сведения относно кафето, са открити в арабски източници, датиращи около 1000год. от новата ера. Най-известният и считан за най-добър сорт кафе „Мока” е наречен така на името на йеменското пристанище Мока (Al-Mokha). Но най-първи от арабите започнали да пият кафе не йеменците, а жителите на изчезналият по-късно град Джулфарана на територията на емирата Рас ал-Хайм.
"През XII век малко дърво с красиви плодове, било засадено на Арабския полуостров, където скоро кафето станало любима напитка на бедуините. Многочислените ислямски поклонници, посещаващи Мека, бързо станали почитатели на любимото питие на местните. Скоро започнали да отнасят по родните си места и зърна кафе от Мека, наричайки го „ислямско вино“. Дори поради особено засилилата се страст на арабите към кафето, в 1511 г. висшето ислямско духовенство създало в Мека „Съвет по кафето“. На този съвет след дълго обсъждане било решено, че кафето развращава разума и чувствата на правоверните и ги отвлича от правата вяра. Кафето, както и виното, били забранени. Но не след дълго забраната касаеща кафето била постепенно и благополучно забравена.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...