С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

неделя, 20 февруари 2011 г.

Турското кафене в Студентски град



Кафето се намира в Студентски град от няколко години и всъщност се нарича „Dilgün - Simit Sarayı”. Saray означава дворец, а simit са типичните турски закуски във формата на геврек, покрити със сусам. Точният адрес на Двореца на гевреците е бул. „Акад. Борис Стефанов” 23.

В асортимента влизат различни видове сандвичи, соленки и закуски (симити със сирене, кашкавал, маслини, картофи, сусам), вкусни десерти като кремове, сладки, десетина различни баклави. Продуктите се приготвят „по специална турска технология”, пекат се през нощта и се сервират винаги пресни. Най-често се поднасят с черен чай, който се приготвя като концентрирана запарка, а после се разрежда с вода и се подслажда със захар на бучки. Поднася се в стъклени чаши с формата на лале, поставени върху специални панички (твърди се, че турски чай, поднесен в порцеланови чаши, губи част от вкуса си). Пие се бавно, задължително в компанията на приятели и „на мохабет”. Заведението предлага и кафе, но то е традиционното за България еспресо, а не очакваното турско кафе, приготвено на джезве.
Прякорът „Турското”, който му лепнаха живеещите в Студентски град, идва и от основното ядро клиенти – студенти от Турция, настанени в околните общежития. Езикът на комуникация в сладкарницата е турският, защото голяма част от персонала са момичета и момчета с турски произход. Ако пък предпочетеш да използваш български – problem yok! Всички го говорят повече или по-малко добре.
В своя текст „Кафенето”, публикуван в „Места на всекидневието”, Етиен Франсоа твърди, че една от основните му функции е съществуването като място за общуване. Тази теза може да бъде приложена и спрямо „Турското кафе” – то е мястото, което концентрира комуникацията между „етнически различните” в рамките на Студентски град. Или, казано по друг начин, ако си фен не само на баклавата, сютляша и черния чай, а искаш да поприказваш с приятели на една партия табла: Hoş geldiniz!*

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...