С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

понеделник, 7 февруари 2011 г.

Харам ли е тютюнопушенето?



Слава на Аллах, мир и благослов за Неговия Пророк с.а.с.

Пушенето е една от причините за много проблеми и вреди в наши дни. Преди да разгледаме проблема в детайли, трябва да знаем, че Всевишния е разделил нещата в света на две, добри или разрешени (ал-таийбаат, ал-халал) и лоши или неразрешени (ал-хабааит, ал-харам), като няма трети тип.

В сура ал-Араф (7; 157), Аллах казва (превод на значението):

Той им повелява одобряваното и ги въздържа от порицаваното, и им разрешава благините, и им възбранява скверностите.

Отчитайки това, пушенето може да бъде разрешено и добро или забранено и зло.

Ще приведем някои характеристики и нека питащия прецени къде е пушенето:

1. Няма спор между лекарите и нормалните хора, че пушенето вреди на здравето. То е един от най-големите причинители на рак на белите дробове и други заболявания. В такъв случай, знае се, че Исляма забранява всичко, което вреди на човешкото съществуване. Аллах казва (превод на значението):

И не убивайте сами себе си!
Сура ан-Ниса' (4; 29)

Предава се, че Пророка с.а.с. е казал: „Няма вреда и неща, които водят до вреда (в исляма)“ (на арабски “лаа дарар уа лаа дираар“).

Той с.а.с. е казал също: „Раба няма да може да мръдне в Деня на равносметката, преди да бъде питан... и за тялото му, за какво го е изхабил“

Пушенето е против думите на Пророка с.а.с: „Тялото ви има права над вас“.

2. Няма спор между лекарите и нормалните хора, че пушенето вреди на тези, които вдишват дима от цигарите. Медицинските изследвания са доказали вредния ефект от пушенето върху майките и техните деца.

3. Лошата миризма от пушенето е извор на болка при служещите на Аллах – хора и ангели. Ангелите се дразнят и страдат от същите неща, от които и хората се мъчат.

А които незаслужено огорчават вярващите мъже и жени, те се нагърбват с клевета и явен грях.
Сура ал-Ахзаб (33; 58)

4. Парите, похарчени за цигари, се използуват за купуване на вредни неща, поради което се смятат за проява на разточителство.

... но не пилей с прахосничество!  Прахосниците са братя на сатаната. Сатаната към своя Господ е голям неблагодарник.
Сура ал-Исра (17;26-27)

Прахосничеството (в Исляма) означава харчене на средства за нещо, което е харам.

Харченето на пари за цигари е пилеене на средства. Пророка с.а.с е казал: „Раба няма да може да мръдне в Деня на равносметката, преди да бъде питан...как ги е спечелил и как ги е похарчил“.

Отчитайки всичко, което беше предтавено, ясно трябва да се вижда, че пушенето е зло от много страни. Не е допустимо да се отдаваме на този порок, да кушуваме цигари или да ги предлагаме на друг. Задължение за човек, който е пристрастен към тях да направи всичко необходимо, за да ги откаже. Ако неверниците разбират, че пушенето е вредно и се разграничават от него, мюсюлманите трябва по-силно от тях да ги спират и да въздействат върху тези, които пушат.

Молим Аллах Всемогъщия да излечи всички, които са пристрастени към това зло, да им помогне да се справят с този проблем. Аллах е най-добрия водач по Правия път.


Islam Q&A, Фатуа № 110
Шейх Мухаммад Салих ал-Мунаджид (www.islam-qa.com)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...