С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

сряда, 16 февруари 2011 г.

Минерали и кал от района на Мъртво Море - фатуа


Ассаламу алейкум.
Имам предприятие в Йордания; ако произвеждаме козметика въз основа на минерали и кал от региона на Мъртво Море.
Въпроса ми е дали Исляма забранява подобен бизнес или не. Причината да питам е, че знам, че в региона на Мъртво море Аллах е наказал народа на Лут. Не съм сигурен дали изпозлуването на минерали и кал от Мъртво Море за терапевтични цели, е позволено или не.
  

Уаалейкум ассалам уа рахматуллах уа баракатух. 
В името на Аллах Всемилостивия Милосърдния. 

Цялата слава и благодарност са за Аллах, мир и благослов на Неговия Пророк и Пратник
 


Уважаеми питащ, поздравяваме те за желанието да узнаеш позволеното. Искрено молим Аллах да те благослови в този почтен път.
Що се отнася до въпроса – няма нищо лошо в това да се извършва някакъв бизнес в региона на Мъртво Море, като най-добро е извличането на определени материали за терапевтични цели, с които да се прави Халал бизнес.

За да отговорим на вашия въпрос, ще представим отговора на въпроса, фатуата от Д-р Мухаммад Бакр Исмаил, професор по тълкуване на Коран в Университета ал-Азхар, а тя гласи следното: 

Работа и извършване на бизнес в района, който сте споменали във въпроса си, не е Харам, защото подобни места са урбанизирани, обществени и гъсто населени. Добре известно е, че по-голямата част от арабските земи са били заселени от предишни народи, наказани от Аллах за неподчинението им.
Например хората от ‘Аад, които били унищожени с вятър, били житеи на Йемен. Хората на Тамуд, при които бил пратен Пророк Салих, били заселници в арабския регион и Аллах и били сполетяни от гнева на Аллах. А и народът на Лут, които били обитатели на Содом и Гомор, също били унищожени там.
В днешно време, след урбанизирането на тези райони, заселени са от хора, няма нищо лошо в извършването на различни дейности там.

Още повече Шейх Мухаммад Нур Абдуллах, Президент на ISNA (Islamic Society of North America) и член на Комитета по Фикх на Северна Америкадобавил: 

Храните от Мъртво море са позволени според Хадис, където Пророкът с.а.с. е бил запитан за водата от морето, а той отговорил: „Водата му е чиста и мъртвото му месо е Халал”.

По този начин всеки продукт от Мъртво Море не е Харам. Същото важи и за минералите от него и други екстракти.
В светлината на горната Фатуа, обобщаваме, че няма нищо лошо в извършването на бизнес на мястото, което сте посочили (т.е. региона на Мъртво Море).

 Също така няма нищо лошо в извличането на материали с терапевтични цели, с които да се извършва Халал бизнес.

Моля, ако имате някакви други въпроси или коментари, да не се колебаете и да ги споделите!
Молим Аллах да ви напътва по Правия път, да ви води към онова, което Му е угодно, Амин!
От A Group of Islamic Researchers

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...