С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

събота, 12 февруари 2011 г.

Сладкиш "Наполитен"


Много вкусни барчета, видях рецептата от този блог Marmottes et Chocolat  и си знаех, че ще ми хареса иншаАллах. И точно така стана, но направих малки промени, още повече, че при мен барчето е с два блата, докато в оригинална рецепта се редуват бял-кафяв-бял.

Ето рецептата, а аз ще споделя моите изменения:

За блата:
60 г кисело мляко
120 г кафява захар
160 г брашно
2 яйца
¼ ч.ч. олио
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. какао (100% съдържание)
3 пакетчета ванилия

За ганаша:
100 г черен шоколад (52% съдържание на какао)
100 мл течна сметана
3 с.л. подсладено кондензирано мляко

За глазурата:
4 с.л. пудра захар
1 ч.л. лимонов сок
1 с.л. вода
Шоколадови пръчици за украса


Приготвяне на блатовете: Правоъгълна тава с размери 30х40 см се намазва с масло. Застила се с пекарска хартия, като се покриват и стените. На 1/3 от дължината хартията се повдига и прищипва, за да се образува преграда, висока около 3-4 см и разделяща тавата на две части. В получените две части ще се пекат двата вида блатове. Другият вариант е всеки блат да бъде опечен самостоятелно в кексова форма. Пекарската хартия също се намазва с масло.
Точно тук беше едното ми изменение - преградата сложих по средата на тавата и така се получиха моите два еднакви блата - белия и кафявия. Пекарската хартия обаче не съм намаслявала.
Брашното се пресява с бакпулвера. Яйцата се разбиват със захарта, киселото мляко и олиото. Добавят се брашното с бакпулвера и се разбърква добре. 1/3 (аз ги разделих на две, а не на три) от сместа се отделя в купа и към нея се добавя какаото и 1 с.л. вода. Ванилията се добавя към останалата („бяла”) смес. Двата вида тесто се изсипват в подготвената тава – сместа за белия блат в по-голямата част, сместа за шоколадовия  в по-малката. Заглажда се със шпатула.
Фурната се загрява на 180 градуса. Блатовете се пекат около 12-15 минути, докато клечка за зъби излезе суха, но без да покафеняват отгоре. Изваждат се и се оставят да изстинат върху решетка.

Приготвяне на ганаша: Шоколадът се натрошава на ситно. Сметаната се загрява в тенджерка почти до завиране. Отдръпва се, прибавя се натрошения шоколад и се разбърква добре. Добавя се кондензираното мляко (аз сложих съвсем малко течна сметана, вместно кондензирано мляко). Оставя се да изстине леко.

Приготвяне на глазурата: Пресятата пудра захар се разбърква с лимоновия сок. Водата се прибавя на малки порции, докато се получи гъста кремообразна глазура. Глазурата не трябва да е много течна, за да не потече по стените на сладкиша (при нужда може да се добави още пудра захар или вода). Приготвя се непосредствено преди употреба.

Другата промяна, която направих беше от гледна точка, че разбрах предварително, че тези барчета стават по-скоро с вкуа на кекс, сухи. Затова съвсем леко (!) сиропирах долния блат, поизсъхна, намазах ганаша, след това сложих втория блат и него сиропирах лекичко. Когато поизсъхна, приготвих глазурата.

Когато сладкиша изстина, го нарязах на правоъгълничета.


Да ви е сладко :))

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...