С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

вторник, 15 февруари 2011 г.

Maска за лице от мед


Слава на Аллах!
Няма нищо лошо в това да се използува мед за маска на лицето, той почиства, премахва лунички и други, докато все пак няма никаква екстравагантност в това.
Шейх Ибн Утаймин, Аллах да се смили над него, бил запитан: Мои приятели използуват яйца, мед и мляко за третиране на луничките – позволено ли е това?
Той отговорил: Знаем добре, че всички тези изброени неща, са храни, които Аллах е дал за подхранване на тялото. Ако човек има нужда от друго тяхно предназначение, например като лекарство, няма нищо лошо! Аллах е казал (превод на значението):


Той е, Който сътвори за вас всичко на земята...
[ал-Бакара, 2:29].
Думата „лакум” (за вас) включва всяка полезна употреба, докато няма харам.
Що се отнася до употребата им като козметични продукти, има други материали, които могат да се използуват за тази цел, вместо гореизброените, така че е по-добре да бъдат изполувани те. Трябва да подчертаем, че няма нищо лошо в разкрасяването – Аллах е Прекрасен и обича красивото. Но ако човек стане толкова екстравагантен, че разкрасяването стане негова главна грижа, пренебрегне своите духовни и светски инетерси поради тази причина, а Аллах не обича екстравагантността, е, тогава не е позволено, заради това, че не се прави по целесуобразност, а поради другата причина.
Край на цитата от Fataawa al-Mar’ah, съставен от Muhammad al-Musnad (стр. 238). 
Islam Q&A, 108638

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...