С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

четвъртък, 3 март 2011 г.

РулоДоста време опитвах да направя руло, но все неуспешно. Търсих из кулинарните блогове, където момичетата приготвят всичко с толкова превъзходен резултат, че ти се струва, че и ти, само защото не си започнал и затова не си постигнал същия резултат! В същност изобщо не е така, но за домашно ползване и не дотам добрия външен вид, но прекрасните вкусови качества, вършат работа!
И имайки предвид, че "любовта на мъжа минава през стомаха", а аз имам трима у дома, опитвам да направя различни вкусотии, разчитайки повечко на разсеяността им и на това, че не са видяли оригинала, от който съм взела рецептата, а така нямат и база за сравнение на външния вид!
Снощи за пръв път имах успешен опит в направата на руло и съм много доволна (не само аз, защото беше много вкусно).
При прегледите на най-различните рецепти за рулото, не се спрях дълго време на никоя, защото ме изумяваха всички тези "500 грама брашно", "400 грама захар", "750 мл сметана" (за крема)...И в блога на една румънка (блога на Анишоара) - следя няколко блога на румънски кулинарки - невероятни са! - открих една рецепта, която нямаше как да не ме впечатли с простотата си и малкото продукти за блата, като тя беше дала картинки, като за начинаещи от целия процес на приготвяне на рулото.
Пригответе се да се изненадате от съставките и техния грамаж! Но стана страхотен блат!


Продукти за блата:


6 яйца
6 с.л. брашно
6 с.л. захар
3 с.л. олио
1-2 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол, ванилия (по желание) или друг аромат


Първо си включете фурната на около 180 градуса.
От продуктите трябва да се получи по-течно от кексово, добре разбъркано тесто. 
Изсипва се в покрита с пекарска хартия правоъгълна или квадратна тавичка. Моята е голяма - тавичката от фурната и така кората стана по-тънка и дълга, но нямах друг избор. 
Все пак е тънка кора и имайте предвид, че се пече бързо, усеща се аромата на готов блат - тогава проверете с клечка дали е готов.
Когато е готов, извадете го с пекарката хартия върху влажна кърпа и веднага навийте внимателно на руло с хартията и оставете така завито, докато изстине.


След малко можете да започнете да приготвяте крема за намазването.
Опции за това са:
- намазване с някакъв конфитюр
- намазване с течен шоколад
- или си приготвяте крем от бита сметана и пудра захар - разбива се много добре, при което увеличава обема си, така ще имате дори за гарниране на рулото отвън
- друга рецепта за крем:
Това е крема от оригиналната рецепта, намален наполовина, защото дори така ми остана крем, който е в хладилника в момента.


250 г (една малка опаковка) бита сметана
100 г шоколад (1 голям шоколад)
150 г захар - аз сложих пудра захар
ванилия


Горния крем е в достатъчно количество за намазване на рулото отвътре и за гарниране отвън. Тъй като е шоколадов, кафяв крем, самото руло можете да посипете със захарни пръчици. Аз бях забравила да си купя и нашето руло бе ометено без тях :))

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...