С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

четвъртък, 3 март 2011 г.

Пастицио



Не се стряскайте от италианското звучене на името, в същност става дума за гръцко ястие, но аз ще го представя като негова вариация, т.е. - побългарено и поевтинено пастицио :)))


Гръцкото пастицио се приготвя с дебели дълги макарони (паста) - обикновено се взима ном. 2 или 1. По-евтиния вариант е с български къси макарони, най-добре са тръбичките с дупка. Чудя се дали да споделя изобщо оригиналната гръцка рецепта, но май няма да го направя, защото може да се объркате в продуктите и в поясненията към този мой опростен вариант. Но все пак ако се интересувате от оригиналното Пастицио, потърсете го в Интернет (чичко Гугъл знае всичко :).


Сварете пакет макарони според указанията на опаковката и според това, което знаете като домакини, за да не се слепят фигурките.


Когато се сварят, свалете от котлона, отцедете водата и прибавете малко масло/зехтин или олио - според това, което имате като домашен навик или просто в наличност.


Задушете глава лук, нарязана на ситно в малко мазнина, добавя се кайма - 300-400 грама, раздробява се на ситно (аз правя това с малко вода) и се бърка, докато позаври водата. Слага се сол на вкус, малко чер пипер и накрая - доматено пюре.


Приготвя се сос бешамел от масло или олио, в което се запичат няколко лъжици брашно - 4-5 лъжици, след което се изсипва на тънка струйка, при непрекъснато бъркане поне 1/2 литър мляко, бъркането продължава, доакто сосът се посгъсти - гъстота на боза.


Дълбока тавичка се намаслява и се изсипват половината от макароните и по желание (!) се поръсват с настърган кашкавал или пармезан (според вкуса и възможностите ви). Върху тях се разпределя плънката от кайма и се покрива с останалата част от макароните. 
Най-отгоре се изсипва бешамела и над него - също по желание - може да се настърже кашкавал или пармезан.


Пече се на 180 градуса за около 30-40 минути.


Имайте предвид, че докато се пече, бешамела се навдига и ако тавичката ви е плитка, сместа ще капе във фурната ви - затова посочих тавичката да бъде дълбока.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...