С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

понеделник, 14 март 2011 г.

Торта от рулца

Тази тортичка със сигурност ще предизвика голяма радост у децата в дома ви! Придобива формата на срязана футболна топка и като такава можете да я украсите след изваждането й от формата. Приготвя се лесно и бързо, само се изисква време да стегне крема.


Преди бях дала рецептата за много лесно и вкусно руло, което направих шоколадово. На следващия ден още, набързо приготвих по същата рецепта едно - обикновено, без какао, като пълнежа беше от сладко от сливи (такова ми се намираше отворено), което смесих с малко масло.


Ето рецептата за блата:



6 яйца
6 с.л. брашно
6 с.л. захар
3 с.л. олио
1-2 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол, ванилия (по желание) или друг аромат


Както посочих, в това руло не сложих какао.


Нарязах го на тънки парчета. След това трябваше да подсигуря съд - пластмасова или друга купа или каквото и да било друго, но с купообразна форма. аз нямах такъв, но приспособих една разтваряща се форма за варене на пара, като фиксирах перата с тиксо и тя придоби желаната форма. Облякох я отвътре с фолио и започнах да нареждам парчетата руло.
Между другото - може най-спокойно да се използува купешко руло - но трябва да са поне два броя, за да са достатъчни - можете да вземете два различни вида и да ги подредите шахматно.


Покрих стените на куполообразния съд (снимка 1), след което нарязах два банана на половинки и ги сложих вътре (снимка 2).


Следва запълване на вътрешността с крем. Какъв да бъде този крем? Аз направих някаква смесица от пудинг, но малко по-гъстичък, отколкото се приготвя, сложих вътре масло, шоколад...измислици :) (снимка 3):




След като запълних купола с крем, взех обикновени бисквити, потопих ги за секунда в прясно мляко и ги наредих върху крема, така че да запълнят и след изваждането на тортичката и обръщането й, да послужат за основа. В краищата се наложи да слагам парчета от бисквитите, за да запълня пространството напълно. На снимка 4 се вижда.


След като анредих и бисквитите, сложих тортата в хладилника за няколко часа. Наистина е добре да се остави за повече време, за да стегне добре крема - затова и посочих по-горе, че и той самият трябва да е по-гъст.
У нас няма такова технологично време на изчакване за по-добър резултат, така и без него, десертите биват омитани геройски...


След като се извади от хладилника, тортичката се обръща върху поднос и се маха внимателно фолиото. РЕзултата е на снимка 4. Така оформеният сладкиш, може да бъде доукрасен по ваше усмотрение - като футболна топка - с бита сметана и разтопен шоколад, шприцван за линиите на топката, като след това запълните с шоколадови пръчици необходимите места. 
Можете да намажете купола отгоре със същия крем, какъвто сте запълнили вътрешността.
Можете да направите шоколадов ганаш - шоколад:сметана в съотношение 2:1...
Както решите.
Самата форма доставя голяма радост на дечицата!



Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...