С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

вторник, 19 април 2011 г.

Басбуса




photo
Необходими прокдути за тестото:
1 яйце
250 гр кисело мляко
250 гр захар
1 с.л. ванилия
1 с.л. бакпулвер
100 гр леко разтопено краве масло (омекнало, не се разтапя допълително върху котлона!)
250 гр пшеничен грис
250 гр кокосови стърготини
около 15-20 гр краве масло за намазване на тавичката


Необходими продукти за сиропа (шира-та)
250 гр вода (може да се добавят и няколко капки есенция по желание в нея)
250 гр. захар


Начин на приготвяне:
Разбиват се яйцето, захарта, киселото мляко, ванилията, бакпулвера и кравето масло добре с миксер. След което се добавят по малко грисът и кокосовите стърготини, които се добъкват задължитело с вилица или кухненска тел.
Омазва се добре тавичката с масло и се изсипва сместа. Желателно е да се поукраси - може със всички видове ядки или със стафиди. Пече се около 20 мин при мерена температура.

Сиропът (шира-та) се сварява на котлона като е желателно да поври поне 5-8 мин. Залива се, когато тестото и сиропът двете са изстинали. След което се нарязва пожелание на квадратчета или ромбчета. Предлага се леко охладена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...