С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

петък, 15 април 2011 г.

Руло "Черно и бяло"



Това мързеливско руло намерих на много места из Интернет, привлечена, както много хора от това, че не се пече блат, също така се използуват много малко на брой съставки, предвид и вкусния вид, го приготвих. Действително е много вкусно и лесно. Оказа се и добър избор за страничната декорация на една много смешна и по смешен повод тортичка - "рождения ден" на котарака Лео :))




В рецептата за рулото има малки вариации, ще напиша моята и ще сложа в скобки онова, което се дава в другите рецепти.


Продукти за блата:

  • около 200-220г бисквити - Житен дар, Еверест и др. - според мен трябваше да бъдат някакви хрупкави
  • 3 супени лъжици какао
  • 3 супени лъжици мед
  • 1 чаена чаша гореща вода

(може да се добавят едро смляни орехи)


В блендера се смилат бисквитите на ситно - на снимкат се вижда, че част о моите не са се смляли на ситно, което му придаде по-приятен външен вид - това си е мое мнение.
В купа смесвам бисквитите с какаото. Добавям меда и разбърквам колкото се може по-добре.
След това добавям малко от водата и разбърквам. Останалата вода не се добавя наведнъж, а на порции, за да се поеме добре от сместа и самото тесто да не стане рядко!


Изсипвам добре обърканото гъстичко тесто върху алуминиево (или друго) фолио и оформям голям четириъгълник - не давам размер, защото по усмотрение на кулинаря се прави по-тънко или по-дебело.


Крем:

  • около 100 г масло (маргарин)
  • 1/2 чаена чаша пудра захар
  • ванилия 
  • лъжица прясно мляко (в другите рецепти искат 3 с.л. сухо мляко - аз нямах и сложих лъжица прясно мляко)
Масления крем се разбива добре. В някои рецепти се слагаха и кокосови стърготини - това си е по желание - ако желаете да сложите - около 3 с.л. ( в тази рецепта всичко е по 3 лъжици :)), лесно се помни).

Малсения крем се нанася върху блата, след което с помощта на фолиото се навива на руло. Увитото във фолио руло се премества в хладилника за няколко часа, за да се стегне, след което се нарязва с остър нож.

Както посочих по-горе, аз го използувах и за странична декорация на торта. Идеално пасна, защото парчетата бяха лепкави, позволяваха да се отрежат на тънко и като цяло паснаха за случая. 

Самата торта има обикновени какаови блатове, които сиропирах със сока на ягодов компот. Крема приготвих от сметана и пудра захар с малко желатин. След сиропирането на втория блат и нанасянето на крема, сложих и нарязани на ситно пресни ягоди. Най-отгоре гарнирах отново с ягоди. 
Тортичката намазах отстрани с крем и след това налепих парчетата руло.
Семплия вкус на сметановия крем, тънките добре сиропирани блатове с ягодките извътре - резултата беше лека, много вкусна торта!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...