С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

събота, 11 февруари 2012 г.

Маслото от кориандър унищожава широк спектър от микроби



Използваната в готварството подправка кориандър може да се окаже мощно средство в борбата срещу опасни бактерии като ешерихия коли, салмонела и дори златист стафилокок. Специалисти от английски университет са установили, че маслото от кориандър унищожава широк спектър от микроби. Те смятат, че на пациентите в болниците могат да бъдат давани малки количества от екстракта при лечението на инфекции с устойчиви на лекарства бактерии.



Кориандърът е ефикасно средство против бактерии

Маслото от кориандър може да се добавя и към храната, за да се спре разпространението на чревните микроби. Авторите на проучването са тествали действието на кориандъра върху 12 щама на бактерии, сред които ешерихия коли, салмонела и устойчивият на антибиотици златист стафилокок. Развитието на всички бактериални щамове е било потиснато, а някои от тях са били унищожени от разтвор, съдържащ 1,6 процента масло от кориандър.

Това свойство може да помогне на много хора, които страдат от хранително отравяне, но са необходими допълнителни изследвания за използването на маслото от кориандър като лекарство.

Кориандърът се използва в ястия от средиземноморската, азиатската и мексиканската кухня и има положителен ефект върху черния дроб, подобрява апетита, използва се за профилактично прочистване на бъбреците, при лечение на отоци. 


Кориандърът е лек диуретик, облекчава възпалението при цистит, болезненото уриниране, възпалението на бъбреците и жлъчния мехур, стимулира изхвърлянето на бъбречните камъни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...