С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

четвъртък, 14 юни 2012 г.

Какво значи "Е120"


Какво значи "Е120"
Подобрителите на храната са вещества с изкуствен или естествен произход, които обикновено не се използват самостоятелно като храна или като преобладаваща съставка при производство на храни, независимо от това дали имат хранителни свойства. Добавят се по технологични съображения към храната при производството, обработката, опаковането, транспорта или съхранението ѝ и остават като нейна съставка, дори и в променена форма.

Източникът на Е 120

Някои хранителни подобрители се използват от векове, например запазването на хранителни продукти в саламура, осоляване и др. В средата на 20 век, с появяването на полуготовите храни, започват да се използват множество хранителни подобрители.

Някои хранителни подобрители - оцветителите - придават на храните чисто естетически свойства. Редица одобрени от ЕС оцветители са считани за вредни и са забранени в някои страни. Интересен е начинът на производство на оцветителите — някои се правят от въглищен катран (Е 142), а пък червеният оцветител E120 (използван в 
много български продукти) се извлича от специален вид насекоми.


ИСТОРИЯТА

Преди повече от 100 години, в началото на миналия век, понятието “хранителни добавки” било твърде условно, а контролът върху използването им още по-условен. Достатъчно е да напомним, че в разхладителните напитки напълно законно добавят кокаин. Дори в знаменитата Coca-Cola. И ако днес хранителните добавки се регистрират по същите правила, по които регистрират лекарствата, то през миналия век го правели доста снизходително. Например едно от патентованите средства против кашлица е бил хероинът. През 60-те години в Тайланд специалисти във фирмата, която произвеждала детското лекарство “Панадол”, вместо предвидения, според технологията, пълнител пропиленгликол прибавили аналогичния по физико-химични свойства, но доста по-евтин, етиленгликол (използва се като основен компонент на охлаждащата течност в автомобилите). В резултат 300 деца загинали от токсическа некроза на черния дроб, няколко хиляди получили тежки отравяния.

ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА


В момента три добавки са признати от контролните организации за вредни и са абсолютно забранени.
Това са:
- Е121 – цитрусов червен оцветител;
- Е123 – оцветител амарант;
- Е240 – консервант формалдехит;
Интересно е, че само преди няколко години забранените добавки се използваха напълно легално. Можеха да се открият дори върху опаковката на “МАRS”. При това не може да бъде обвинена фирмата производител, която е действала според закона .
Така напримеп преди 40 години смятали метамфетамина за безвреден стимулатор. Едва след пет години широко използване лекарите, а после и пациентите, научили за смъртоносните странични ефекти на този препарат, който сега се отнася към групата на т.нар. “тежки” наркотици. Напълно е възможно след 50 години някой оцветител, щедро добавян към близалките например, да се възприема както днес възприемаме хероина.
Една и съща фирма производител обаче може да произвежда един и същ продукт в три различни варианта:
- за вътрешно потребление (в индустриално развита страна);
- за износ в други страни (също от категорията на така наречените развити страни);
- за износ в развиващи се страни.
Към последната категория се отнасят около 80% от хранителните продукти, цигари, напитки, а така също и почти 90% от медикаментите, експортирани от Северна Америка и Западна Европа в страните от Източна Европа и Русия. Някои западни фирми разширяват производството и износа не само на екологично опасни, но и на забранени в развитите страни селскостопански стоки. Производството на такава продукция е развито в Израел, Австралия, Германия, Швейцария, ЮАР, Кипър, Филипините, Малта, Пуерто Рико, Мароко. Върху такива продукти се поставя съответната маркировка. Става дума имeнно за този тайствен знак “Е”. Той посочва, че стоката е произведена с използване на опасни за здравето консерванти, например. Така маргарините, произведени в Германия и Холандия, и внасяни в страните от източна Европа все по често са консервирани с ракообразуващ емулгатор, означен на опаковката със символа Е330.
С други думи, поставяйки маркировка, производителят “честно” предупреждава потребителят: “Вие имате право да решите дали ще купите тази стока, която струва по-евтино, или ще предпочетете по-качествената, но по-скъпа стока”.

1 коментар:

  1. Честно казано нямах никаква представа какво означава това.Хубаво е , че има блогове и статии като вашата, от където можем да научим полезни неща за храните и в случая за тази хранителна добавка. Малко са хората,които се замислят какво слагат в организма си и защо понякога не се чувстват добре.Голяма степен се отразява храната на тялото ни и ако не му обърнем внимание, можем да имаме сериозни последствия.Дано пак да ни пишете.

    ОтговорИзтриване

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...