С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

четвъртък, 4 април 2013 г.

Прясно мляко, но от ядки

Повечето от вас са чели материали за прясното мляко и вероятно вече знаят за липсата на смисъл (меко казано) да се консумира прясно краве мляко (тук не иде реч за киселото мляко!). Макар че всички обичаме вкуса и често пием, защото ни харесва, а не заради ползите. Но мисля, че това е недобро за нас и все още се водим като "коне с капаци" по рекламите, които ни заливат.
За щастие, алтернатива на животинското прясно мляко - и то вкусна и полезна, са ядките и семената. Да, трябва да се потрудим, за да си ги приготвим в домашни условия, а и някои от тях трябва да се консумират веднага, не са трайни - но за усилията организмът ни ще се отблагодари с подобрено здраве в много посоки.
Така че определено си струва. 

Принципът на приготвяне на прясно мляко от ядки, е еднакъв:

  • Обикновено ядките се накисват за около 8 часа;
  • Отцеждат се и зе изплакват с чиста вода
  • Слагат се в блендер, като се добавя вода, колкото да ги покрие + още толкова (количетвото вода може да варира според вкуса)


Някои млека могат да не се прецеждат след блендиране, но ако има по-едри частици, според вкуса ви, можете да прецедите.
В същност останалите едри части, например от бадемите, спокойно можете да ги вложите в някоя рецепта за вкусен десерт :)
След това можете да добавите и няколко фурми за подслаждане, канела. А можете с готовото мляко, да си направите шейк с пресни плодове.

От какво можете да си направите вкусно и полезно мляко?


lekuva.net
От бадеми - за една чаша е достатъчно:

  • 1/3 чаша бадеми, накиснати за 7-8 часа
  • чаша вода
  • ванилия, мед


След накисването, бадемите се обелват от люспите, след което се слагат в блендера, добавя се водата и след пасирането, се слага мед и ванилия. Разбира се, можете да добавите лъжичка какао, канела и пр.
Прекрасно е за шейкове - с всякакви плодове :)


От овесени ядки 
recepti.plovdivweek.com

На същия принцип - но накисването е достатъчно да бъде само 15 минути. Непременно, купувайки овесени ядки, е добре да проверявате дали са сурови или изпечени. Няма нужда от уточнение, че трябва да бъдат сурови. 


От конопено семе:

  • 1/3 чаша белени конопени семена
  • 1 чаша вода
  • мед, ванилия

Семената се киснат за около 8 часа. Конопеното мляко може да бъде прецедено. За разлика от повечето млека, които могат да се съхранят в хладилник за ден или два, конопеното мляко трябва да се консумира веднага.
Имайте предвид, че неподсладено, конопеното мляко със сигурност ще ви се стори неприятно на вкус, затова овкусете преди консумация - мед, ванилия, канела, ягоди, банани и пр.

Кокосово мляко:
Знам, че повечето хора имат трудности покрай отварянето на кокоса, затова ще ви покажа едно много нагледно видео за това и ще видите, че в същност отварянето на зрелия кокосов орех, не е работа само на здрав мъжага с брадва или мачете :) У нас кокоса се яде много и то начесто, така че спокойно можете да се доверите на опита :)

Ето и видеото: http://youtu.be/SaWo3fZMZBU

Оризово мляко:
  • 1 чаша кафяв ориз (може и с бял ориз)
  • 8 чаши вода за сваряването
  • още вода за разреждане
  • 1 чаена лъжичка сол
  • по желание добавете 2 супени лъжици олио (препоръчвам олио за високи температури, например гроздово)
  • по желание може да подсладите с 4 супени лъжици сироп от клен, агаве или мед, но не е задължително
В голяма тенджера кипнете 8 чаши вода. Измийте добре ориза и прибавете в кипящата вода.
Намалете котлона на слабо и сложете капак. Вари се 3 часа, докато се развари добре ориза. Накрая добавете солта и разбъркайте. Ако е с бял ориз, се вари по-кратко време, но до разваряване.
На няколко пъти напълнете блендера наполовина с ориз и наполовина с вода. Разбийте много добре. Прецедете два пъти през цедка или тензух и добавете още вода по желание, докато получите желаната гъстота. Допълнителното разреждане с вода може да направите и директно преди консумация. По желание, при разбиването с блендера, може да се добавят сурови ядки.
Изсипете готовото мляко в стъклени шишета/ буркани и може да се съхранява се в хладилник.
От 1 чаша кафяв ориз ще получите около 2.25 - 2.5 литра оризово мляко. 


бележка - автор, японец, съветва как да се намали това дълго време за разваряване на кафявидя ориз, цитирам дословно: "Оризът се накисва предварително във вода и се оставя за поне 2 часа (но може да престои до 24 часа, колкото по-дълго, толкова по-добре). Това намалява времето за готвене поне наполовина, оризът става по-мек и хранителните му качества се запазват по-добре. Този метод увеличава времето за предварителна потготовка, но пък намалява значително разхода на енергия."




6 коментара:

  1. Днес при бадемовите ядки, накиснах и кайсиеви сурови ядки, да видим какво ще е млякото. Е, сигурно ще е почти същото, с малко по-малка сладост.

    ОтговорИзтриване
  2. Мога да ви посъветвам никога да не добавяте в бадемите и кайсиеви ядки - тях си ги яжте печени или току що от прядно начупените кайсиеви костилки :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей Милена ! Не е по темата, но имам въпрос - от няколко месеца ям смелено Конопено семе /небелено/, смесено с мляко, както и Ленено. Пробвала съм и с вода, но е гадно. Никога не съм ги накисвала предварително. По сайтовете пише много противоречива информация, така че ако знаеш нещо - пиши. Искам да ги ползвам за здраве, и добро усвояване :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Аз лично смятам, че правиш много добре, въпреки, че не ги накисваш. Доколкото знам за лененото семе - накисва се без да е смляно и така, след няколкочасово киснене, се извличат полезните сътавки - пие се водата, изхвърля се семето.
      Като е смляно, няма нужда да се кисне - организмът си усвоява онова, което му е необходимо.
      Аз лично пия ленено масло в малко мляко и отвара от ленено семе (немляно). Лично смятам, че тези са едни от най-добрите неща за нашия организъм и здраве.
      Ти чувстваш ли нещо променено у себе си, след като консумираш толкова време семето?
      Надявам се, че да и моля да споделиш - много е интересно!

      Изтриване
    2. Здравей, радвам се че ми отговори :) В интернет пише, че точно за това се накисва лененото семе, за да се отделят ензимните инхибитори. После се изплаква и тази вода задължително се хвърля, а семената се смилат /по желание/ и изяждат с мляко или поръсено върху салата. Аз така знам.
      Включих тези семена в храната си и въобще не съжалявам. Пробвах и сусам, но ....не знам няма ефект. Докато с лененото семе ми се нормализира цикъла, за това го взех. Сега всичко е наред. И никакви лекари ! А от конопа забелязвам, че ноктите ми заздравяха. Не че са особено твърди, но поне не се чупят както преди. Тези семена са ми най-важната храна !
      "Ако искаш някаква промяна, това което трябва да добавиш в ежедневието си, е винаги нещо много малко - това е достатъчно да ти повлияе" .

      Изтриване
    3. Обвивката на семената изобщо не се разгражда и затова, ако искаме изобщо да имаме полза от приема им, трябва да пием отвара или да ги ядем смляни - при това прясно смляни (че иначе скоро, като са без обвивка, която да ги пази, започва гниене - гранясват).
      Да, семената и продуктите от тях, са едно от най-добрите за нас!
      За конопа има такива невероятни неща, толкова ползи...Ама на, фармацевтичната промишленост и милионите ,които печели, няма да ги остави на обикновения коноп, който се справя чудесно с доста състояния...
      Сусама е невероятно растение! Да не пиша излишно и да се повтарям - писах за сусама -> http://islamichalal.blogspot.com/2011/02/blog-post_25.html

      Изтриване

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...