С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

сряда, 8 май 2013 г.

Копривата - първенец сред билките


Urtica dioicea, naturallivingmamma.com


 Копривата принадлежи към най-добрите лечебни растения, които имаме и сега не мога да не пиша отново за нея, особено както сме в разгара на чудесната пролет, която ни засипва със свежест, зеленина и много билки.
 За копривата и ползите от нея се знае от малцина и единственото, което постоянно се споменава за нея е, че е богата на желязо. В същност желязото в нея е само малко, следи, но е във форма, удобна за усвояване в организма. Копривата, като се започне от корена, през листата, дори и цветовете, е много полезна.
 Това растение се пази единствено чрез парливостта си и благодарение на нея, то е доста широко застъпено, поне засега.
Макар ако запитаме много хора за копривата, първата им асоциация няма да бъде с друго, но именно с парливостта й.
 Има два вида на коприва, едногодишна (Urtica URENS), с плитки корени, бледо зелени листа и рядко расте по-високо от 25-35 сантиметра. Другият е много годишна коприва (U. Dioica) с груби, тъмни листа и с пълзящи корени. Среща се често расте в жив плет.  Листата на двете са космати, дълбоко назъбени и с остър връх. Цялото растение е покрито с остри, жилещи власинки, които причиняват дразнене на кожата и подуване. Не забравяйте да носите дълги ръкави и ръкавици при бране на тази билка! За храна се бере в началото на сезона, преди началото на цъфтежа.
 Не яжте сурови листа! Сготвени или попарени за салата - така вече младите листа са годни за консумация. Имайте предвид, че високото количество витамин С при варене на растението намалява - след 2 минути, то е с около 35% по-ниско.
 Големите билкари препоръчват копривата за изключително много заболявания, както и за един укрепващ тоник, освен за чудесна пролетна храна.
 Susan S. Weed, прочута билкарка, говори за копривата като за “едно от най-добрите укрепващи средства, познати досега.” -Wise Woman Herbal – For The Childbearing Year  Друга известна билкарка - Мария Требен, пише много подробно за растението и го препоръчва за лечение на много широка гама заболявания и споменава за нея, че ако не е парливостта на копривата, насекомите отдавна щях да са я унищижили. 
 Копривата поддържа около 40 насекоми, включително някои пеперуди, а през късното лято голямото количество семена са източник на зърна за много птици!
 Копривата съдържа няколко пъти повече витамин С от спанака, марулята, броколи, карфиол и други. В листата й се съдържат до 600 мг витамин С, 8 мг бета-каротин, до 0,6 мг витамин К, витамини от групата В. Не по-малко ценен е и съставът на микроелементите: калций 25%, фосфор 9%, магнезий 7%, желязо 6,3%.
 И колкото й да е странно копривата съдържа 24% белтъчини и около 4% мазнини. По своя профил аминокиселинният състав на белтъчините е близък до този на месото и яйцата.
За рецептите за приготвяне на коприва няма да говоря, но ще напомня, че копривата е прекрасна диетична храна. През пролетта имаме невероятна възможност да ядем от нея - вкусно, здравословно и евтино. Пречистването на организма няма да е истинско без коприва :)
Цитат от книгата "Здраве от аптеката на Господ" на МаАрия Требен:
Откакто знам колко полезна е копривата, за мен стана традиция да си правя едно четириседмично лечение с чай от младите леторасли - веднъж през пролетта и веднъж през есента...когато те се покажат отново навсякъде. Сутрин на гладно, 1/2 час преди закуска, изпивам 1 до 2 чаши на бавни глътки. Даже и сутрешния чай трябва да се пие на глътки, за да се усили действието му. След такова лечение се чувствам невероятно добре и всеки път имам чувството, че съм в такова състояние да свърша три пъти повече работа, отколкото иначе...Чаят няма лош вкус, но префинените души могат да прибавят малко лайка или мента...На определена възраст вече намалява количеството желязо в организма. Следствие на това се появяват състояния на умора и отпадналост, човек се чувства стар и по-малко трудоспособен. В този случай може да се използва съдържащото се в копривата желязо.

Чай от коприва в народната медицина се препоръчва при:
стеснявания на съдовете
малокръвие, анемия
алергия и сенна хрема
болки в черния дроб и жлъчката
бъбречни заболявания, но НЕ при камъни в бъбреците
заболявания на далака
стомашни спазми и язва
вирусни инфекции
бактериални екстременти
умора и отпадналост
подагра и ревматизъм
фистули
екзема
кожни петна, сърбежи

Бани с коприва:
ишиас
стеснявания на съдовете
екзема
гъбички

Миене:
косопад
смущения в кръвоснабдяването

Рецепти:
Чай: 1 препълнена лъжичка се попарва с 1/4 литър вода и се оставя да покисне малко

Тинктура: Корените, изровени през пролетта или есента се измиват и изчистват  с четчица, нарязват се на дребни и се напълват в бутилка до гърлото. Заливат се с 38-40% житна ракия и се оставят да престоят 14 дни на топло място.

Бани на краката: По 2 препълнени шепи добре измити , изчистени  корени от прясна коприва (дръжки и листа) се накисват и оставят да пренощуват в 5 литра вода. На следващия ден се слагат на печката докато водата заври. При температурата на поносимост, краката се накисват във водата за около 20 минути. По време на банята копривата остава във водата. Тази баня, затоплена отново, може да се използва отново за 2-3 пъти,

Миене на главата: 8-10 шепи прясна или изсушена коприва се слагат в 5 литрова тенджера със студена вода и на слаб огън се оставят да кипнат. Киснат 5 минути.

При миене на главата с коприва е необходимо след измиване косата да се полее в лимонов сок или оцет за омекотяване не косъма.


"Не трябва ли да благодарим на Бога за тази Му милост - да ни дари с такова едно чудодейно растение? В нашето забързано ежедневие хората минават забързано покрай него, без да му обърнат внимание, посягат към болкоуспокояващите лекарства с пълни шепи. Често пъти обаче в действителност помагат нашите добри, за жалост потънали в забрава, лечебни билки". Мария Требен


2 коментара:

  1. Здравейте,
    имате страхотен блог :) с много полезна информация. Благодаря.
    Искам да ви попитам дали знаете как мога да си направя мехлем от коприва. Търсих в Нета, но не можах да намеря.
    Синът ми е с Детска Церебрална Парализа и крачетат са му много слаби и кръвообращението е нарушено. Една баба ми каза, че нейното внуче е било в същото състояние и тя го е мажела с мас и алкохол, слагала е попарена коприва на краката и го е увивала докато не започне да "пуши". И момчето се е подобрило. На мен това ми се струва малко драстично, защото сина ми е с "особен" характер, не седи на едно място и не търпи всичко ;) и се чудя какъв мехлем да направя, с който да го мажа.
    Трябва ми нещо, което да подобри кръвообращението и да храни мускулите :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и благодаря за хубавата оценка!
      Много се надявам сина ви да подобри състоянието си! Бог да помага на момчето и на вас, да ви дава търпение и сили!
      Мас, алкохол и попарена коприва - малко ми е чудно как това нещо започва да "пуши" - разбирам какво е имала предвид с думата, която е използвала.
      Преди време имах контакт с залежали се болни, които бяха третирани с прясна коприва - буквално им натъркваха гърба с коприва, което подобряваше кръвообръщението. Само споделям това, не знам какво е усешането - при всички случау подобрява кръвотока, но за дете ... не мога да го препоръчам - за мен това е драстично.
      Тъй като не мога веднага да дам съвет, нека ви помоля за някой и друг ден да потърся съвет от големите билкари и освен това и кооментари на хора, които са следвали някой и друг съвет.
      Иначе копривата - чай и бани на краката - мисля, че тези неща също биха подобрили състоянието на сина ви. Вие самата също е добре да пиете чай от коприва.
      Между другото - ако трябва се посъветвайте с лекаря си за прием на Магнезий.

      Изтриване

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...